Anthony Bourdain “Kitchen Confidential”

Anthony Bourdain "Kitchen Confidential" Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly” je knjiga koju je napisao Anthony Bourdain, američki kuhar, televizijski voditelj i pisac. Prvi put je objavljena 2000. godine i brzo je postala bestseller.

Kratki opis knjige:

“Kitchen Confidential” je autobiografska knjiga u kojoj Bourdain detaljno opisuje svoje iskustvo u kulinarskoj industriji. Knjiga pruža čitaocima uvid u mračnu i često haotičnu stranu profesionalnih kuhinja. Bourdain koristi svoj karakteristični stil pisanja – duhovit, iskren i često surov – da bi prikazao život kuhara iza kulisa, uključujući teškoće, ekscese i dinamiku koja vlada u restoranskom biznisu.

Najvažniji detalji:

 1. Rani počeci: Bourdain opisuje svoje rane godine, uključujući prve inspiracije za kulinarsku karijeru tokom odmora u Francuskoj i prve poslove u restoranima. Priznaje svoje greške i mladalačku aroganciju.
 2. Kuhinje u New Yorku: Veći deo knjige posvećen je njegovim iskustvima u raznim restoranima u New Yorku. Detaljno opisuje stresan radni ritam, hijerarhiju u kuhinji, kao i radne navike svojih kolega kuhara.
 3. Droge i alkohol: Bourdain otvoreno govori o svojoj zavisnosti od droge i alkohola, koja je bila česta među kuharima u to vreme. Opisuje kako je to uticalo na njegov život i karijeru.
 4. Gastronomski saveti: U knjizi su uključeni i praktični saveti za ljubitelje hrane, poput preporuka šta naručiti (ili ne naručiti) u restoranima, te koje su najvažnije stvari koje svaki kuhar treba da zna.
 5. Kritika industrije: Bourdain ne štedi kritike prema nekim aspektima ugostiteljske industrije, uključujući beskrupulozne vlasnike restorana i opskurne prakse u kuhinjama.

“Kitchen Confidential” je uticala na percepciju kulinarske profesije, otkrivajući mnoge tajne iza glamura fine dininga i inspirisala mnoge mlade kuvare. Bourdainova strast prema hrani, zajedno sa njegovom iskrenošću i humorom, čini ovu knjigu nezaboravnim čitanjem.

Anthony Bourdain, osim “Kitchen Confidential,” napisao je više knjiga koje obuhvataju različite žanrove, uključujući memoare, kuvarske knjige, putopise i fikciju. Evo potpune liste njegovih knjiga:

Memoari i nefikcija:

 1. Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly (2000)
 2. A Cook’s Tour: In Search of the Perfect Meal (2001)
 3. The Nasty Bits: Collected Varietal Cuts, Usable Trim, Scraps, and Bones (2006)
 4. Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook (2010)
 5. Appetites: A Cookbook (2016)

Putopisne knjige:

 1. No Reservations: Around the World on an Empty Stomach (2007)
 2. The Layover: 24 Hours in the World’s Best Food Cities (2012)

Fikcija:

 1. Bone in the Throat (1995)
 2. Gone Bamboo (1997)
 3. Typhoid Mary: An Urban Historical (2001)

Knjige za decu:

 1. Anthony Bourdain’s Hungry Ghosts (2018) – antologija horor priča inspirisanih japanskom kuhinjom i kulturom, suautor sa Joel Rose

Ove knjige pokazuju Bourdainov raznolik talenat i interese, od kulinarskih memoara do fikcije i putopisnih eseja. Njegovo pisanje ostavlja trajni utisak zbog jedinstvenog glasa i strasti prema kulinarstvu i avanturama.

Anthony Bourdain je bio uticajni američki kuhar, autor i televizijski voditelj, poznat po svojoj iskrenosti, duhovitosti i strasti prema kulinarstvu i putovanjima. Evo pregleda njegove istorije do danas:

Rani život:

 • Rođenje i detinjstvo: Anthony Michael Bourdain rođen je 25. juna 1956. godine u New Yorku, a odrastao je u Leonia, New Jersey.
 • Obrazovanje: Pohađao je Dwight-Englewood School, a zatim je studirao na Vassar College, ali je napustio nakon dve godine. Kasnije je diplomirao na Culinary Institute of America (CIA) 1978. godine.

Karijera:

 • Rani rad u restoranima: Nakon što je diplomirao na CIA, Bourdain je radio u raznim restoranima u New Yorku, uključujući Supper Club, One Fifth Avenue, i Sullivan’s.
 • Brasserie Les Halles: Postao je izvršni kuvar u Brasserie Les Halles u New Yorku, gde je radio mnogo godina i stekao reputaciju u kulinarskom svetu.

Pisanje i medijska karijera:

 • Pisanje: Objavio je svoj prvi roman, “Bone in the Throat,” 1995. godine. Međutim, svetsku slavu stekao je 2000. godine objavljivanjem “Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly”, knjige koja je postala bestseller i donela mu međunarodno priznanje.
 • Televizijska karijera:
  • A Cook’s Tour: Nakon uspeha “Kitchen Confidential”, Bourdain je dobio svoju prvu televizijsku emisiju “A Cook’s Tour” na Food Network, koja je trajala od 2002. do 2003. godine.
  • No Reservations: Njegova sledeća emisija, “Anthony Bourdain: No Reservations,” na Travel Channel, emitovana je od 2005. do 2012. godine. U ovoj emisiji, Bourdain je istraživao različite kulture i kuhinje širom sveta.
  • The Layover: Ova emisija je emitovana od 2011. do 2013. godine na Travel Channel, fokusirajući se na to kako iskoristiti 24-48 sati u nekom gradu.
  • Parts Unknown: Bourdainova najpoznatija emisija, “Anthony Bourdain: Parts Unknown,” emitovana je na CNN-u od 2013. do 2018. godine. Ova emisija istraživala je manje poznate destinacije i kulturne aspekte kroz hranu i ljude.

Lični život:

 • Porodica: Bourdain je bio u dva braka. Prvi brak bio je sa Nancy Putkoski, od 1985. do 2005. godine. Drugi brak bio je sa Ottavia Busia, sa kojom ima ćerku Ariane, rođenu 2007. godine. Par se razveo 2016. godine.
 • Veze: U trenutku smrti, Bourdain je bio u vezi sa talijanskom glumicom Asia Argento.

Smrt:

 • Preminuo je 8. juna 2018. godine: Anthony Bourdain je preminuo od samoubistva u hotelu u Kaysersbergu, Francuska, dok je bio na snimanju nove epizode “Parts Unknown.” Njegova smrt izazvala je veliki šok i tugu širom sveta.

Nasleđe:

 • Uticaj: Anthony Bourdain je ostavio dubok trag na kulinarsku i medijsku industriju. Poznat je po svom autentičnom pristupu, iskrenosti i sposobnosti da spoji ljude kroz hranu i kulturu.
 • Posthumna dela: Njegova poslednja knjiga, “World Travel: An Irreverent Guide,” objavljena je posthumno 2021. godine, uz pomoć njegovog bliskog saradnika Laurie Woolevera.

Anthony Bourdain je ostao zapamćen kao neko ko je nadahnuo mnoge ljude širom sveta da istražuju nove kulture, hranu i iskustva, uvek sa otvorenim srcem i umom.

MENU