Asado-Rostilj Južne Amerike

Asado je tradicionalni način pripreme mesa na roštilju koji potiče iz Argentine, Urugvaja, Paragvaja i Čilea, a popularan je i u drugim delovima Južne Amerike, poput Brazila. Asado nije samo kulinarska tehnika već i društveni događaj koji okuplja porodicu i prijatelje. Ovaj način pripreme mesa može se uporediti sa roštiljanjem u drugim kulturama, ali ima svoje jedinstvene karakteristike i tradicije.

Istorija Asada

Asado ima duboke korene u gaučo kulturi Južne Amerike. Gaučosi, nomadski kauboji iz pampasa (stepa) Argentine i Urugvaja, često su pripremali meso na otvorenoj vatri. Koristili su jednostavne, ali efikasne metode za pečenje velikih komada mesa, što je bilo praktično za njihov način života. Tokom vremena, asado je postao sastavni deo kulture i identiteta ovih zemalja. Danas je asado simbol nacionalnog ponosa, a proslave i okupljanja često uključuju ovu specifičnu vrstu roštilja.

Način pripreme Asada

Priprema asada zahteva posebnu pažnju i veštinu. Evo osnovnih koraka koji su uključeni u pripremu tradicionalnog asada:

Priprema vatre: Tradicionalno se koristi drvo (uglavnom quebracho) za stvaranje žara, mada se u nekim modernim verzijama koristi i ugalj. Vatra se priprema unapred kako bi se dobio stabilan, jak žar koji će ravnomerno peći meso.

Meso: Glavna zvezda asada je meso, koje može uključivati različite komade kao što su rebra (asado de tira), fileti (lomo), kobasice (chorizo) i krvavice (morcilla). Takođe se koriste i unutrašnji organi (achuras), poput bubrega (riñones) i ždrela (mollejas).

Začini i marinada: Meso se obično začinjava samo krupnom morskom solju, ali se može dodati i beli luk, začinsko bilje ili specijalne marinade. Argentinci često koriste chimichurri sos, mešavinu peršuna, belog luka, origana, sirćeta i maslinovog ulja, koja se servira uz meso.

Tehnika pečenja: Meso se postavlja na roštilj (parrilla) koji može biti fiksiran ili prenosiv. Takođe, postoji metoda pečenja na krstu (asado a la cruz), gde se meso postavlja na metalne krstove koji su nagnuti iznad vatre. Pečenje može trajati od nekoliko sati do čitavog dana, zavisno od veličine i vrste mesa.

Ključ je polako pečenje na niskoj temperaturi kako bi meso ostalo sočno i mekano.

Serviranje: Meso se obično servira na velikim drvenim daskama i seče na manje komade. Uz meso se često služe različite salate, hleb i vino, posebno crveno vino koje je tipično za argentinsku gastronomiju.

Najbolje meso za pripremu asada zavisi od ličnih preferencija i dostupnosti, ali određeni komadi mesa su tradicionalno favorizovani zbog svoje teksture i ukusa. Evo nekoliko najpopularnijih vrsta mesa koje se koriste za pripremu asada:

  1. Asado de Tira (Rebra)

Rebra su jedan od najomiljenijih komada mesa za asado. Rebra se seku poprečno, što daje tanke trake sa kostima. Ovaj komad mesa je bogat ukusom i sadrži dovoljno masti da ostane sočan tokom dugotrajnog pečenja na niskoj temperaturi. Rebra se obično sole krupnom morskom solju pre nego što se postave na roštilj.

  1. Vacio (Tanki deo)

Vacio je tanki deo goveđeg potrbušnog mesa. Ovaj komad mesa je izuzetno ukusan i ima odličnu teksturu, sa dovoljno masti da ostane sočan tokom pečenja. Vacio se često priprema na parilli i peče polako kako bi zadržao sočnost.

  1. Entraña (Dijafragma)

Entraña, ili skirt steak, je tanak, dug komad mesa sa bogatim, intenzivnim ukusom. Ovaj komad mesa se obično peče na visokoj temperaturi na kratko vreme, što mu daje hrskavu spoljašnjost i sočnu unutrašnjost. Entraña se često začinjava samo solju, ali se može poslužiti i sa chimichurri sosom.

  1. Matambre (Presečeno meso)

Matambre je tanak komad mesa koji se nalazi između kože i rebra. Ovaj komad mesa je poznat po svojoj mekoći i može se pripremati na različite načine, uključujući i pečenje na roštilju ili punjenje povrćem i začinima, a zatim pečenje.

  1. Bife de Chorizo (Striploin Steak)

Bife de Chorizo je jedan od najpopularnijih bifteka u Argentini. Ovaj komad mesa dolazi iz područja leđa i poznat je po svojoj sočnosti i ukusu. Često se peče na srednjoj temperaturi kako bi se postigla savršena ravnoteža između hrskave spoljašnjosti i sočne unutrašnjosti.

  1. Lomo (Filet)

Lomo je najmekši i najluksuzniji komad mesa, poznat kao filet mignon ili goveđi file. Ovaj komad mesa je veoma nežan i ima blag, ali ukusan ukus. Lomo se često peče na visokoj temperaturi kako bi se brzo zapečatio spolja i zadržao sočnost unutra.

  1. Chorizo (Kobasica)

Chorizo je ukusna kobasica koja je nezaobilazna na svakom asadu. Priprema se od svinjetine i začina, a može se peći direktno na roštilju ili prethodno kuvati. Chorizo je često jedan od prvih komada mesa koji se servira dok se veći komadi još peku.

  1. Morcilla (Krvavica)

Morcilla je krvavica, kobasica napravljena od svinjske krvi, masti i začina. Ovaj komad mesa ima bogat i intenzivan ukus i često se peče na roštilju zajedno sa chorizom. Morcilla je tradicionalno predjelo pre glavnog obroka.

Društveni aspekt Asada

Asado nije samo kulinarski događaj već i društvena prilika koja okuplja ljude. Priprema i pečenje mesa često uključuju sve prisutne, od trenutka kada se pali vatra do trenutka kada se meso poslužuje. Tokom pripreme, gosti se okupljaju, razgovaraju i uživaju u predjelima poput kobasica ili sireva. Ova zajednička priprema i konzumacija hrane jača porodične veze i prijateljstva.

Asado je više od običnog roštilja; to je kulturni fenomen sa dubokim korenima u istoriji i tradiciji Južne Amerike. Njegova priprema zahteva veštinu, strpljenje i ljubav prema hrani, ali najvažnije od svega, asado je prilika za okupljanje i slavljenje zajedništva. Kroz asado, ljudi dele ne samo hranu, već i trenutke, priče i tradiciju koja se prenosi s generacije na generaciju.

 

MENU