Chef Björn Frantzén

Björn Frantzén, švedski kuvar, poznat je po svojem inovativnom i modernom pristupu nordijskoj kuhinji. Evo pregleda Björna Frantzéna, od njegove istorije i karijere do danas:

Rana karijera i obuka: Rođen 17. oktobra 1977. godine u Krokomu, Švedska, Björn Frantzén je započeo svoje kulinarsko putovanje u mladosti, radeći u lokalnom restoranu. Kasnije je obučavan u različitim renomiranim ustanovama, uključujući restoran Daniel u Njujorku i Arzak u San Sebastijanu, Španija.

Frantzén/Lindeberg i prva Michelinova zvezdica: 2008. godine, Frantzén je, zajedno sa svojim partnerom Danielom Lindebergom, otvorio restoran Frantzén/Lindeberg u Stokholmu. Restoran je brzo privukao pažnju svojim inovativnim pristupom nordijskoj kuhinji i dobio je Michelinovu zvezdicu 2009. godine.

Samostalno preduzetništvo – Frantzén: 2013. godine, Frantzén je otvorio svoje solo preduzetništvo, restoran Frantzén, u Stokholmu. Poznat po fokusu na sezonske i lokalno nabavljene sastojke, restoran je dobio kritičke pohvale i osvojio tri Michelinove zvezdice 2018. godine.

Međunarodno priznanje: Frantzénov kulinarski stil spaja tradicionalne nordijske ukuse sa modernim tehnikama, prikazujući njegovu posvećenost inovaciji i preciznosti. Međunarodno priznanje restorana Frantzén doprinelo je njegovoj reputaciji kao jedne od najboljih kulinarskih destinacija širom sveta.

Privremeno zatvaranje i ponovno otvaranje: 2016. godine, Frantzén je privremeno zatvorio restoran radi renoviranja i preseljenja u istorijsku zgradu u Gamla Stanu, Starom gradu Stokholma. Ponovno otvaranje restorana Frantzén na novoj lokaciji dodatno je učvrstilo njegov status kao kulinarske sile.

Ekspanzija i poduhvati: Osim svog glavnog restorana, Björn Frantzén bio je uključen u druge kulinarske poduhvate i saradnje. Istražio je nove koncepte, proširujući svoj uticaj unutar i izvan Švedske.

Nagrade i priznanja: Pored tri Michelinove zvezdice za restoran Frantzén, Björn Frantzén dobio je različite nagrade i priznanja za svoj doprinos kulinarskom svetu.

Kulinarska filozofija: Frantzénova kulinarska filozofija naglašava važnost visokokvalitetnih, lokalno nabavljenih sastojaka kombinovanih sa tehničkom preciznošću. Poznat je po svojoj kreativnosti u predstavljanju jela koja odražavaju godišnja doba i prikazuju raznovrsnost nordijskih ukusa.

 

MENU