Chef Marco Pierre White

Marco Pierre WhiteMarco Pierre White, rođen 11. decembra 1961. godine u Lidsu, Zapadni Yorkshire, Engleska, je renomirani britanski kuvar i restorater. Evo pregleda Marco Pierre Whiteove istorije i karijere, koja se proteže od njegovih ranih godina do danas:

Rana karijera i obuka: Marco Pierre White je započeo svoje kulinarsko putovanje u mladim godinama, ulazeći u kuhinju Hotela St. George u Harrogateu, Engleska, kada je imao 16 godina. Obučavao se pod poznatim kuvarima, uključujući Alberta Roux-a u Le Gavrocheu i Raymonda Blanca u Le Manoir aux Quat’Saisons.

Harvey’s i The Oak Room: 1987. godine, u 25. godini, White je otvorio Harvey’s u Londonu. Restoran je brzo stekao kritički uspeh i dobio je dve Michelinove zvezdice.

  1. godine otvorio je The Oak Room u hotelu Le Méridien Piccadilly, postavši najmlađi kuvar koji je dobio tri Michelinove zvezdice u 33. godini.

Marco u Criterionu i Gordon Ramsay: 1998. godine, Marco Pierre White preuzeo je restoran u Criterion Hotelu u Londonu, preimenovavši ga u Marco Pierre White u Criterionu. Restoran je dobio kritičke pohvale. Gordon Ramsay, koji je radio kod White-a, kasnije je radio u restoranu. Njihov profesionalni odnos se s vremenom pogoršao, što je dovelo do toga da je Ramsay napustio restoran i krenuo u svoju uspešnu karijeru.

Penzionisanje i povratak: 1999. godine, na vrhuncu svog uspeha, Marco Pierre White šokirao je kulinarski svet penzionisanjem iz kuhinje i vraćanjem svojih Michelinovih zvezdica. Naveo je želju za mirnijim životom. Iako je penzionisan, White je ostao uključen u svet kulinarstva kroz različite poduhvate, uključujući pisanje kuharica i pojavljivanje na televiziji.

Televizijska karijera: Marco Pierre White stekao je široko priznanje kao televizijska ličnost. Pojavljivao se u emisijama poput “Hell’s Kitchen” i “MasterChef: The Professionals”, gde je njegov nepokolebljiv pristup i visoki standardi postali njegov zaštitni znak.

Restorani i preduzetništvo: Kroz godine, Marco Pierre White je bio uključen u brojne restoranske poduhvate, kako u Velikoj Britaniji, tako i internacionalno. Sarađivao je sa različitim brendovima i doprineo razvoju koncepata restorana.

Nagrade i priznanja: Marco Pierre White je dobio brojne nagrade i priznanja tokom svoje karijere, uključujući i imenovanje za Oficira Reda britanskog carstva (OBE) 2002. godine za svoje usluge ugostiteljskoj industriji.

Nasleđe: Marco Pierre White se često smatra revolucionarom britanske kuhinje i uvodnikom novog nivoa intenziteta i perfekcionizma u kuhinji. Njegov uticaj na svet kulinarstva se proteže i izvan njegovih restorana, jer i dalje utiče na mlade kuvarice i ostaje istaknuta ličnost u industriji. Dinamična karijera Marco Pierre White-a obilovala je usponima, izazovima i preobražajima, što ga čini ključnom figurom u evoluciji moderne britanske gastronomije.

MENU