Chef Thomas Keller

THOMAS KELLERThomas Keller, rođen 14. Septembra 1955. u Oceansideu, Kalifornija, je priznati američki kuvar i restorater poznat po svojoj posvećenosti kulinarskoj izvrsnosti. Evo pregleda Thomasa Kellerova životopisa i karijere do danas:

Rani kulinarski put: Interesovanje Tomasa Kelera za kuvanje razvilo se rano, i radio je u raznim restoranima tokom tinejdžerskih godina. Studirao je formalnu kulinarsku obuku na Florida Culinary Institute, a kasnije je radio u nekoliko restorana nagrađenih Michelinovim zvezdicama u Francuskoj.

The French Laundry: Godine 1994. Keller je preuzeo restoran The French Laundry u Jountvillu, Kalifornija, istorijsku zgradu koja je prethodno bila parna francuska perionica. Pod Kelerovim vođstvom, The French Laundry postao je kulturni spomenik kulinarske scene, osvojivši tri Michelinove zvezdice i brojne pohvale.

Per Se i Bouchon: Godine 2004. Keller je otvorio Per Se u Njujorku, istočnoamerički pandan The French Laundry. Per Se je takođe dobio tri Michelinove zvezdice. Keller je proširio svoje kulinarsko carstvo osnivanjem Bouchon-a, restorana bistro stila sa lokacijama u Jountvillu, Las Vegasu i drugim gradovima.

Ad Hoc i The French Laundry 2.0: Keller je 2006. godine predstavio Ad Hoc u Jountvillu, iskustvo opuštenijeg i porodičnog ručavanja. Godine 2018. The French Laundry je prošao renovaciju, ponovno otvarajući vrata sa modernizovanim sadržajima i osveženim jelovnikom.

Kulinarska filozofija: Tomas Keller poznat je po svojoj posvećenosti preciznosti, pažnji na detalje i fokusu na visokokvalitetne, sezonske sastojke. Njegova kulinarska filozofija naglašava klasične tehnike i težnju ka savršenstvu u svakom jelu.

Nagrade i priznanja: Keleroi restorani konstantno dobijaju najviše pohvale, uključujući višestruke Michelinove zvezdice i priznanja u raznim kulinarskim rang listama. Dobio je nagrade James Beard Foundation-a za izuzetnog šefa kuhinje i izuzetnog restoratera.

The Thomas Keller Restaurant Group: The Thomas Keller Restaurant Group uključuje raznovrsni spektar objekata, od fine dining do opuštenijih ponuda, odražavajući Keleroevu svestranost kao kuvara.

Kuvarski recepti i pisanje: Keller je autor nekoliko kuvarskih knjiga, uključujući “The French Laundry Cookbook” i “Bouchon.” Njegove knjige pružaju uvide u njegove kulinarske tehnike i dele recepte sa kuvarima kod kuće.

Kulinarsko obrazovanje: Keller je uključen u kulinarsko obrazovanje, doprinoseći programima poput The Culinary Institute of America (CIA). Učestvuje u inicijativama mentorstva, inspirišući sledeću generaciju kuvara.

Utjecaj na svet kuvanja: Utjecaj Tomasa Kelera proteže se izvan njegovih restorana, utičući na kuvarke širom sveta i doprinoseći podizanju američke kuhinje. Njegov naglasak na zanatskoj veštini i kulinarskoj umetnosti učinio ga je poštovanim figurom u svetu kulinarstva.

Aktivni projekti: Tomas Keller ostaje aktivan u svojim kulinarskim poduhvatima, nastavljajući da održava visoke standarde po kojima je poznat. Nasleđe Tomasa Kelera duboko je povezano sa njegovom posvećenošću izvrsnosti, a njegov uticaj na kulinarski pejzaž ostavio je neizbrisiv trag.

Kuvar Tomas Keler poznat je po svojim kulinarskim veštinama i visokim standardima. Osnovao je kolekciju restorana koja postavlja novi standard u ugostiteljskoj profesiji, uključujući The French Laundry u Napa dolini i Per Se u Njujorku, između ostalih. On je prvi i jedini američki kuvar rođen u Americi koji drži više ocena od tri zvezdice od prestižnog Michelin vodiča, kao i prvi američki muški kuvar koji je imenovan za Ševalira Francuske legije časti. Dobio je bezbroj priznanja, uključujući nagradu „Kuvar godine“ od Kulinarskog instituta Amerike i nagrade „Izvanredni kuvar“ i „Izvanredni restorater“ od Džejms Berd fondacije. Ima počasne doktorate iz Kulinarstva od Univerziteta Džonson i Vejls i Kulinarskog instituta Amerike. Kuvar Keler je predvodio tim iz SAD do svoje prve zlatne medalje na Bocuse d’Or, prestižnom dvogodišnjem takmičenju koje se smatra Olimpijskim igrama kulinarstva. Sa više od 1,5 miliona primeraka njegovih kuvara u štampi, autor je šest kuvara, uključujući nedavno objavljen „The French Laundry, Per Se“.

MENU