Classic i nouvelle cuissine

La cuisine classic je tradicionalni stil francuskog kuvanja koji se razvio u 19. i 20. veku i karakteriše ga upotreba bogatih sastojaka, razrađena prezentacija i tehnike sporog kuvanja. Često se povezuje sa visokom kuhinjom, ili „high cooking“, što je termin koji se koristi za opisivanje najprefinjenijih i najsofisticiranijih oblika francuske kuhinje.

La nouvelle cuisine je, s druge strane, moderniji stil francuskog kuvanja koji se pojavio 1970-ih i karakteriše ga fokus na sveže, sezonske sastojke, lakša i zdravija jela i jednostavnije, prirodnije prezentacije. Kuvari nove kuhinje nastojali su da se odvoje od teških, bogatih sosova i razrađenih prezentacija klasične francuske kuhinje, i umesto toga kreiraju jela koja su bila prefinjenija i fokusirana na prirodne ukuse sastojaka.

Neke ključne razlike između classic i nouvelle kuhinje uključuju:

Sastojci: Klasična (classic) francuska kuhinja koristi bogate sastojke poput putera, kajmaka i foie gras, dok nova (nouvelle) kuhinja naglašava sveže, sezonske sastojke i zdravije opcije poput maslinovog ulja, žitarica i povrća.

Prezentacija: Klasična (classic)  francuska kuhinja je poznata po svojoj razrađenoj, formalnoj prezentaciji, sa jelima koja su često raspoređena na veoma strukturisan i simetričan način na tanjiru. Nova (nouvelle) kuhinja, s druge strane, teži da ima prirodniju, neformalniju prezentaciju, sa sastojcima raspoređenim na više rustikalni ili vešti način.

Tehnike kuvanja: Klasična (classic)  francuska kuhinja često uključuje tehnike sporog kuvanja kao što su dinstanje i pečenje, dok nova (nouvelle)  kuhinja koristi brže, jednostavnije tehnike kao što su pečenje na roštilju, dinstanje i kuvanje na pari.

Veličine porcija: Klasična (classic) francuska kuhinja je poznata po velikim porcijama, dok je nova (nouvelle)  kuhinja povezana sa manjim, prefinjenijim porcijama.

Sve u svemu, dok je klasična francuska kuhinja tradicionalnija i popustljivija, nova (nouvelle) kuhinja je modernija i fokusirana na lakša, zdravija jela.

MENU