Ishrana i nutritivne vrednosti hrane

Nutritivne vrednosti hrane se odnose na hranljive materije koje su prisutne u hrani i kako doprinose održavanju dobrog zdravlja. Hranljive materije su supstance koje su telu potrebne da bi pravilno funkcionisalo i da bi podržalo rast, razvoj i održavanje tkiva i organa. Postoji šest glavnih vrsta hranljivih materija koje su telu potrebne: ugljeni hidrati, proteini, masti, vitamini, minerali i voda.

Svaka vrsta hranljivih materija ima specifične funkcije i koristi za telo. Na primer, ugljeni hidrati obezbeđuju energiju, proteini su potrebni za rast i popravku tkiva, masti pomažu u izolaciji i zaštiti tela, vitamini i minerali su neophodni za različite hemijske reakcije i procese u telu, a voda je neophodna za mnoge od funkcije tela.

Nutritivne vrednosti se odnose na količine svake vrste hranljivih materija koje su prisutne u određenoj hrani. Oznake nutritivne vrednosti na pakovanjima hrane pružaju informacije o nutritivnim vrednostima hrane, uključujući veličinu porcije, količinu svake hranljive materije po porciji i procenat preporučene dnevne vrednosti (DV) svake hranljive materije koju porcija obezbeđuje. Ove informacije mogu pomoći ljudima da donesu određene odluke o hrani koju jedu i da osiguraju da dobijaju hranljive materije koje su im potrebne za održavanje dobrog zdravlja.

EnglishSerbian

MENU